Podstawowym przedmiotem działalności Firmy POLFEX Sp. z o.o. realizowanym w Zakładzie Produkcyjnym w Borowcu jest produkcja: ubój, rozbiór, ręczne odkastnianie elementów,pakowanie, magazynowanie, składowanie oraz sprzedaż w kraju i zagranicą mięsa oraz tuszek i elementów drobiowych.
Spółka POLFEX zleca hodowlę drobiu prywatnym właścicielom ferm będącym pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych , zapewniając im dostawę piskląt oraz prowadzi ścisłą współpracę z hodowcami w zakresie chowu drobiu.
Nadrzędnym celem Naszej Firmy jest ciągłe dążenie do zaspokojenia potrzeb, wymagań Naszych Klientów, budowanie zaufania szczególnie w zakresie zapewnienia wysokiej jakości, bezpieczeństwa i autentyczniści produkowanych przez nas produktów, wykonywanych usług, rzetelności wobec kontrahentów.
Ponad to celem Firmy Polfex jest również dbałość o środowisko naturalne oraz nieustanne dążenie do umacniania,promowania i rozwijania kultury bezoieczeństwa żywności, potępianie aktów nieuczciwości oraz zgłaszanie występujących naruszeń stosownym organom kontrolnym w celu elminacji nieuczciwych podmiotów z rynku.
Osiągnięcie tych celów realizujemy poprzez:
- utrzymanie systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny) opartego na siedmiu zasadach opisanych w Kodeksie Żywnościowym: Codex Alimentarius CAC/RCP 1-1969,
- utrzymanie zasad GMP/GHP (Good Manufacturing Practice/Good Higiene Practice),
- utrzymanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z normą PN-EN ISO 22000 :2006,
- utrzymanie Standardu IFS FOOD
- rozwój i ciągłe doskonalenie skuteczności systemu zarządzania jakością w oparciu o wymaganiU Standardu IFS FOOD. Etapy oraz produkty objęte systemem określono w dokumencie: „ Zakres Systemu Zarządzania Jakością”,
- doskonalenie organizacji na każdym stanowisku pracy oraz systematyczne podnoszenie kwalifikacji pracowników poprzez system szkoleń pozwalający na rozwój, podnoszenie wiedzy w zakresie bezpieczeństwa zywnosci i świadomości zagrożeń jakie zostały zidentyfikowane oraz roli, jaką pełnią w łańcuchu żywieniowym,
- promowanie zasad etyki w działalności,
- wznaczenie i ciągłe dązenie do poprawy standardów pracy liderów,
- etykietowanie, prezentowanie swoich produktów wyłącznie w sposób umożliwiający konsumentom podejmowanie racjonalnych decyzji zakupowych,
- komunikację wewnętrzną i zewnętrzną dotyczącą zagrożeń bezpieczeństwa produktów uwzględniającą system RASFF,
- śledzenie zmian i przestrzeganie obowiązujących przepisów prawa żywnościowego,
- dbałość o środowisko naturalne poprzez ciągły rozwój i modernizację zakładu oraz ciągłe dążenie do minimalizowania wpływu działalności spółki na środowisko,
- inwestycje poprawiające infrastrukturę oraz jednocześnie jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów.
Polityka jakości i bezpieczeństwa żywnościowego jest rozpowszechniona i znana wśród wszystkich pracowników organizacji oraz podlega przeglądowi pod względem jej ciągłej przydatności, efektywności i uaktualnieniu w zależności od potrzeb.
Za przestrzeganie postanowień niniejszej „Polityki jakości i bezpieczeństwa żywnościowego” odpowiada Zarząd Spółki Polfex .
Borowiec, dnia 18.03.2024 r.